Home Calendar Cursuri și ateliere ANDREI TARKOVSKI – CURS ȘI ATELIER DE CINEMA, ARTĂ VIZUALĂ, PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI (ÎNTRE 6 – 20 ANI)

ANDREI TARKOVSKI – CURS ȘI ATELIER DE CINEMA, ARTĂ VIZUALĂ, PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI (ÎNTRE 6 – 20 ANI)

Dacă ești pasionat(ă) de lumea filmului, cinematografie sau imagine, și vrei să ai un mare maestru de la care să înveți (să privești și să realizezi film sau fotografie), este timpul să crezi în visul tău! Te așteaptă cea mai bună și temeinică incursiune în domeniul celei de-a șaptea artă grație celui mai mare regizor din toate timpurile: Andrei Tarkovski (n. 1932 – d. 1986)! Suntem alături de tine să îți dezvolți aptitutinile personale, să devii cel mai bun!

Îți oferim, în cadrul cursului si atelierului nostru, instrumentele, instruirea și disciplina profesioniștilor noștri pentru a pune bazele unei meserii care nu este doar o formă de artă, ci și un stil de viață. Asociem creativității tot ce este benefic pentru formarea ta: talent șlefuit, perseverență pentru ideal, regularitate pentru succes și muncă de plăcere. Cursul se adresează atât celor începători, cât și celor care au parcurs deja workshop-uri ce țin de istoria filmului, tehnici de regie film, scenariu cinematografic ori actorie. Te așteaptă lucruri noi – repere culturale vitale pentru formarea ta – și tot ce poți fructifica pentru tine începând cu universul fascinant al marelui regizor Andrei Tarkovski! Vom aplica tot ce învățăm prin realizarea de exerciții specifice și vei fi recunoscut și premiat!

„Când părăseam – din nefericire – țara natală, publicul meu era alcătuit din oameni foarte tineri, de 16-17 ani, care mă înțelegeau. Ei pur și simplu înțelegeau cinematografia mea. Cum adică înțelegeau? Adică o acceptau, era lumea lor, într-un anume sens. Am fost foarte fericit că se întâmpla asta. Dar, ca regulă, oamenii de vârsta mea nu s-au simțit legați emoțional de aceste filme pe cât s-au regăsit tinerii. Acest lucru este foarte ciudat având în vedere complexitatea filmelor mele. Personal, nu vreau să împart filmul în «genuri» pentru că acesta a fuzionat într-atât cu experiența spectatorului încât nu poate fi fragmentat. Sensul filmului și popularitatea sa colosală se bazează pe faptul că spectatorul caută în film experiență nemaiîntâlnită. Eu nu vorbesc de lipsa experienței de viață, ci doar de faptul că epoca noastră oferă o cantitate atât de mare de informații iar oamenii sunt atât de ocupați încât nu au timp uneori chiar să afle ceea ce îi înconjoară în viața de zi cu zi. Sarcina filmului este de a înlocui această lipsă de experiență, de trăiri. Dacă e să vorbim sincer și deschis, suntem în fața unei sarcini foarte serioase și profunde, aceea de a nu înșela niciodată spectatorul. Chiar dacă acest spectator merge să privească filme pe deplin comerciale, aceasta nu înseamnă că place. Poate că nici măcar nu știe ce-l atrage la acele filme. Cred mai degrabă că acesta este atras de nevoia de cunoaștere, dorința de a auzi întrebări pe care și le pun contemporanii săi și aspirația de a participa la soluționarea problemelor pentru care el nu are timp în viața cotidiană. Ce este arta? Ce este capodopera? Care e sensul, care e condiția acesteia? Ce exprimă o operă de artă atunci când e capodoperă? Exprimă o anumită măreție a spiritului uman. Exprimă idealul pentru care se zbate acest spirit. Este reflectarea așteptărilor ascunse și a dorințelor oamenilor.” – Andrei Tarkovski

Vei fi îndrumat de coordonatorul Ionuț Dumitrescu, producător și regizor, creatorul monumentalului proiect Inițiativa Tarkovskiana în România.

Pentru discuții, informații, vizionări de filme și exerciții practice ai la dispoziție săli de curs moderne și aparatură tehnică necesară.

 

CE ÎNVEȚI

Partea I: Scurta istorie a cinematografului. Scenariul de film: de la idee la realizare. Regie și Imagine. Sunet și Regie de Montaj. Decupajul regizoral. Etapele de realizare ale unui film. Scrierea unui scenariu. Filmarea unui scurtmetraj. Montaj și post procesare sunet. Producție.

Partea a II-a: Filmul ca artă. Definirea specificului cinematografiei. Timpul pecetluit. Problema sintetizării filmului. Condiționări naturale și imaginare. Arta ca un efort moral maxim. Despre conceptul de „catharsis”. Arta din punct de vedere moral. Încă o dată despre specificul filmului. Perspective tehnice și morale ale cinematografiei. Contradicții ale actului de creație. Prejudecăți profesionale și de spectator. Imaginea artistică. Despre așa-numitul „stil cinematografic”. Probleme ale regiei tinere. Imaginea filmului. Scenariul. Planul și realizarea planului. Apariția planului. Planul ca act etic. Probleme de realizare a planului în munca cu operatorul, artistul, actorul. Planul și actorul. Specificul activității actorului în film. Mizanscena. Folosirea tehnicilor. Munca cu artistul de film. Culoarea în film. Munca cu operatorul de film. Natura și platoul. Muzica și sunetul. Simțul formei. Montajul.

 

CUI SE ADRESEAZĂ

Cursurile și atelierele se adresează persoanelor între 6-20 ani, cetățeni români vorbitori de limba română, care doresc o carieră de succes în lumea filmului și a vieții în ansamblu. Informația cursului și atelierului este structurată si adaptată pentru fiecare categorie de vârstă. (Formăm grupe de lucru: 6-11 ani; 12-16 ani și 17-20 ani.)

 

UNDE SE DESFĂȘOARĂ

Cursurile și atelierele au loc la București, în zona ultracentrală Catedrala Națională, Hotel Marriott, strada Lanțului nr. 9 B, Clădirea Rainbow Kids.

 

CÂT DUREAZĂ

– Atelierul de Cinema, Artă vizuală, se ține o dată pe săptămână cu timpul efectiv de 2-3 ore.

– Cursul de Cinema, Artă vizuală, se ține o dată pe săptămână cu timpul efectiv de 3 ore, 4 ședințe lunare, pe durata de 12 luni.

– Opționalul de Cinema, Artă vizuală, se ține o dată pe săptămână cu timpul efectiv de 1 oră, 4 ședințe lunare (din luna septembrie).

 

EMITERE DIPLOMĂ

La finalul cursului emitem Diplomă de Merit și Recunoaștere.

 

COSTURI, UNDE ȘI CUM SE FACE ÎNSCRIEREA

Înscrierea și toate informațiile se face/află la numărul de telefon +40 770 289 833 (WhatsApp), la adresa de e-mail [email protected], pe mesageria Tarkovskiana sau la sediul din strada Lanțului nr. 9 B, Sector 5, București (L-V, 11:00-18:00), și va cuprinde următoarele: Numele și Prenumele, Dată de naștere, Locul nașterii, Experiență artistică (oricare, dacă există) și Opțiunea sau Opțiunile alese din oferta Cursuri și ateliere.

 

VĂ AȘTEPTĂM!

Data

17/07/2022
Expired!

Ora

11:00 - 13:00

Locaţia

Clădirea Rainbow Kids
Strada Lanțului nr. 9 B, Sector 5, București

Organizator

Inițiativa Tarkovskiana în România
Telefon
(+40) 770 289 833
Email
[email protected]
Website
https://www.tarkovskiana.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

captcha

Please enter the CAPTCHA text

Bine ai venit!

Conectează-te la contul tău

Creează un cont nou

Completează datele de mai jos pentru a te înregistra

Recuperați parola

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de email pentru a vă reseta parola.

Doriți să deblocați acest articol?
Total deblocări : 0
Sunteți sigur că doriți să anulați abonamentul?
error: