Despre proiect

Ideea proiectului „Tarkovskiana” s-a născut (în anul 2013) imediat după întâlnirea domnilor Nicolae Ghibu, scenarist și regizor, singurul român care i-a luat interviu marelui artist rus Andrei Tarkovski (n. 4 aprilie 1932 – d. 29 decembrie 1986) și Ionuț Dumitrescu, producător și regizor, creatorul Inițiativei Tarkovskiana în România.

„Un artist poate fi considerat susținătorul tău, mult, mult mai târziu, când el e deja mort, când numai cărțile sau filmele sale mai trăiesc. Artistul nu are niciun instrument care să-l aducă mai aproape de nevoile semenilor săi decât este deja. El nu poate decât să aibă încredere că Dumnezeu îi va îngădui posibilitatea de a fi de folos într-un final semenilor și nației sale. Desigur, dacă reușește sau nu asta e ceva ce el nu știe și nu poate ști la timpul prezent.”  —  Andrei Tarkovski

Inițiativa Tarkovskiana în România se rezumă la obiective editoriale (nerealizate în spațiul nostru cultural) și la organizarea de evenimente specifice. Proiectul nu are în vedere analiză critică, hermeneutică etc. cu privire la opera filmică. (După cum probabil cunoașteți se găsesc mii de pagini scrise în acest format în întreaga lume.)

Cu toate acestea, România nu a știut 47 de ani că are un compatriot care a studiat cu marele artist Andrei Arsenievici Tarkovski, om ce realiza un amplu interviu cu acesta în data de 15 august 1967, la Chișinău. Printre altele, Tarkovski declara în acest interviu, pentru prima dată în istorie, despre planul său de a scrie o carte teoretică asupra artei filmului, menționând noțiunea fundamentală: „Cinematografia modernă este o sculptură în timp.”

În cadrul proiectului Tarkovskiana, alături de Andrei Tarkovski, fac parte și alți autori influențați, mai exact foști colegi, dar și mari regizori ai lumii recomandați de acesta din întreaga istorie a artei filmului: Dovjenko, Bresson, Kurosawa, Antonioni, Bergman, Fellini, Buñuel, Chaplin, Mizoguchi, Sokurov ș.a. Toți dintre aceștia la fel de cunoscuți în întreaga lume.

Proiectul Tarkovskiana este dedicat istoriei și memoriei lucrurilor invocate, studiu, credem noi, principal și potrivit cu specificul Artei filmului.

Bine ai venit!

Conectează-te la contul tău

Creează un cont nou

Completează datele de mai jos pentru a te înregistra

Recuperați parola

Vă rugăm să introduceți numele de utilizator sau adresa de email pentru a vă reseta parola.

error:
Doriți să deblocați acest articol?
Total deblocări : 0
Sunteți sigur că doriți să anulați abonamentul?