O SCURTĂ ISTORIE…

Ideea proiectului „Tarkovskiana” s-a născut (în anul 2013) imediat după întâlnirea domnilor Nicolae Ghibu (n. 19 noiembrie 1936), scenarist și regizor, singurul român care i-a luat interviu marelui artist rus Andrei Tarkovski (n. 4 aprilie 1932 – d. 29 decembrie 1986) și Ionuț Dumitrescu (n. 3 noiembrie 1983), producător și regizor, creatorul Inițiativei Tarkovskiana în România.

„Un artist poate fi considerat susţinătorul tău, mult, mult mai târziu, când el e deja mort, când numai cărţile sau filmele sale mai trăiesc. Atunci se poate spune aşa: Vedeţi ce spunea el? Acelaşi lucru pe care îl spunem noi… Şi, mai târziu, totul se schimbă şi se dovedeşte că el spunea ceva complet diferit, ceva ce a atras atenţia unuia sau altuia. Pe scurt, un artist nu are niciun instrument care să-l aducă mai aproape de nevoile semenilor săi decât este deja! Nu poate decât să aibă încredere că Dumnezeu îi va îngădui posibilitatea de a fi de folos într-un final semenilor și nației sale. Dacă reuşeşte sau nu asta e ceva ce el nu ştie şi nu poate şti la timpul prezent. Din această perspectivă avantajoasă, cinematografia este o artă foarte periculoasă, deoarece oamenii se aşteaptă ca ea să aibă succes imediat.”  —  Andrei Tarkovski

Inițiativa Tarkovskiana în România, în prezent, se rezumă la obiective editoriale (nerealizate în spațiul nostru cultural) și la organizarea de evenimente specifice, însoțite cu proiecții de filme.

 

Proiectul Tarkovskiana nu are în vedere analiză critică, hermeneutică etc. cu privire la opera filmică. (După cum probabil cunoașteți se găsesc mii de pagini scrise în acest format în întreaga lume.) Cu toate acestea, România nu a știut 47 de ani că are un compatriot care a studiat cu marele artist rus Andrei Arsenievici Tarkovski, om ce realiza un amplu interviu cu acesta, în data de 15 august 1967, la Chișinău. Printre altele, Tarkovski declara în acest interviu, pentru prima dată în istorie, despre planul său de a scrie o carte teoretică asupra Artei filmului, menționând noțiunea fundamentală: „Cinematografia modernă este o sculptură în timp.”

În cadrul proiectului Tarkovskiana, alături de marele artist rus Andrei Tarkovski, fac parte și alți autori influențați, mai exact foști colegi, dar și mari regizori ai lumii, recomandați de acesta, din întreaga istorie a Artei Filmului: Dovjenko, Bresson, Kurosawa, Antonioni, Bergman, Fellini, Buñuel, Chaplin, Mizoguchi, Sokurov ș.a. Toți dintre aceștia la fel de cunoscuți în întreaga lume. De asemenea, în cadrul proiectului se regăsesc autori precum: Liviu Ciulei, Mircea Săucan ș.a.

Inițiativa Tarkovskiana este dedicată istoriei și memoriei lucrurilor invocate. Studiu, credem noi, principal și potrivit cu specificul Artei filmului.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.